Laden Evenementen

Orgelconcert met romantische muziek

Zaterdagavond 20 oktober organiseert Muziekpodium zijn jaarlijkse orgelconcert in de Grote Kerk van Vianen. Met een programma vol romantische muziek, speelt Reitze Smits werken van o.a. Johannes Brahms, Felix Mendelssohn-Bartholdy en Franz Schubert. Of hij zich daarbij beperkt tot het hoofdorgel is op moment van schrijven nog niet bekend.

Eerder speelde Smits in een reeks van tien thema-concerten het complete oeuvre van Johan Sebastiaan Bach. Het is nu echter tijd recht te doen aan andere grote componisten uit de muziekwereld. Of zij daarbij ook werk voor orgel schreven, deert Smits in het geheel niet. Waar mogelijk schrijft hij een transcriptie en voert die uit, bij voorkeur op een van de helder klinkende orgels van de Belgische orgelbouwer Thomas. Zijn laatst opgenomen cd ‘Rachmaninoff for the organ’ in het Luxemburgse Diekirch, is daar een duidelijk en ook heel mooi voorbeeld van. De organist Reitze Smits een beetje kennende is het best mogelijk dat de bezoekers daar zaterdagavond 20 oktober ook iets van zullen horen in de Grote Kerk van Vianen.

Het concert begint om 20.00 uur. De kerk is vanaf 19.30 uur open. De toegang aan de deur bedraagt € 8. In de voorverkoop zijn kaarten verkrijgbaar bij Podiumplein.nl voor € 8 en bij Emiel Al op de Voorstraat 100 in Vianen met korting à contant voor € 6. Meer informatie vindt u op onze website: www.grotekerkvianen.nl.

Liefhebbers van klassieke muziek in de Grote Kerk van Vianen kunnen zich ook aanmelden voor de nieuwsbrieven via: muziekpodium@grotekerkvianen.nl.

 

Curricula

Reitze Smits studeerde orgel, improvisatie en compositie, muziekwetenschappen en klavecimbel. De interpretatie van barokmuziek en vooral de fascinatie voor de muziek van Bach, bepaalden jarenlang zijn belangstelling. Op internationale concoursen in Brugge, Toulouse en Nijmegen won hij daarmee prijzen. Zijn spel is onder andere te horen en te zien op allofbach.com, een internetsite waarop, in een reeks van jaren, alle muziek van Bach in speciaal vervaardigde opnames, geplaatst zal worden. Hij is docent voor orgel en improvisatie aan het Utrechts Conservatorium en het Lemmensinsituut in Leuven. Ook als arrangeur en componist is hij actief. In 2010 ontving hij de Sweelinckprijs voor zijn verdiensten voor de orgelcultuur.Later dit jaar is hij begeleider van het Eindhovens Kamerkoor (november) en dirigent in de uitvoering van Händel’s Messiah (december).

Deel dit bericht!

Ga naar de bovenkant