Laden Evenementen

VIANEN • De uitvoering van het Kamerkoor Vianen op zondagmiddag 17 maart in de Grote Kerk staat geheel in het teken van het thema water.

Tijdens het concert, dat aansluit op het Viaanse Waterjaar, wordt de eeuwige kracht en het mysterie van water bezongen. Het repertoire omvat werken van Tomás Luis de Victoria, Olando di Lasso, Johannes Brahms, Franz Schubert, Robert Schumann, Josef Gabriel Rheinberger, Wilhelm Peterson-Berger, Edward Grieg, Edward William Elgar, Charles V. Stanford, Charles Wood en Ernest J. Moeran.

“We gaan via de Middeleeuwen, via de Romantiek naar de moderne tijd”, zegt Jos Smit, voorzitter van het koor. “Het zijn redelijk moeilijke stukken. Maar in de persoon van Cees Scharloo hebben we een heel goede dirigent, die de muziek met ons heeft ingestudeerd. Met heel veel geduld en toewijding. In de zeventien jaar dat hij aan het koor is verbonden, heeft hij ons echt naar een hoger niveau getild. Hij is inmiddels 79 jaar, maar nog steeds onvermoeibaar. Zijn energie is inspirerend.”

Het is volgens Andrie de Graaff, secretaris van het koor, een kleurrijk waterpalet geworden. “Waarbij romantische boottochtjes niet geschuwd worden, de schepper bedankt wordt, rivieren overstromen, ijs tot water smelt dat vervolgens de natuur doet opleven in de lente en zeelui, vissers en hun vrouwen getuigen van hun leven op en met het water.”

Het lied ‘The Snow’ van Edward William Elgar is de absolute favoriet van Andrie de Graaff. “Het is zo’n prachtig lied, geïnspireerd op een gedicht van Caroline Alice Elgar, de echtgenote van de componist. “De boodschap is: ‘Laat de ziel puur blijven als pas gevallen sneeuw. Bij dat lied smelt ik helemaal weg.”

Pieter Zwart (bas), Hristo Petrov (piano), To Veenis en Corinne Britzel (viool), Els Veen (hoorn) en Joyce Meijer (dwarsfluit) verlenen hun medewerking aan het optreden in de Grote Kerk. “Uniek tijdens dit concert is dat het muziekstuk ‘Vineta’ van Johannes Brahms voor de allereerste keer met pianobegeleiding zal worden uitgevoerd”, zegt Jos Smit.

Half februari repeteerde het koor alle liederen in basisschool De Wiekslag. Ook de pianist en solist waren daarbij aanwezig. Het concert op zondag 17 maart begint om 15:00 uur, de kerk is open vanaf 14:30 uur. Op de dag van de uitvoering zijn de kaarten verkrijgbaar bij de ingang van de kerk. De prijs bedraagt dan 12,50 euro.

In de voorverkoop kosten kaarten 11 euro. De kaarten in de voorverkoop zijn verkrijgbaar via de koorleden, bij PCB aan de Voorstraat 84 en in het Stedelijk Museum. Reserveren kan via vianenkamerkoor@gmail.com. Voor kinderen tot 10 jaar is de entree gratis.

Deel dit bericht!

Ga naar de bovenkant