Laden Evenementen

Foto; Anne-Ruth Schalk

Compleet barok-strijkersensemble

Zaterdagmiddag 18 augustus brengt Muziekpodium een compleet barok-strijkersensemble op de been. Waar tot op heden ensembles met twee of drie musici concerteerden tijdens de zomerconcerten, staat nu een volledig strijkorkest en kistorgel op het podium. Deze middag speelt orkest Sarabanda samen met organist Gerben Budding in de Grote Kerk van Vianen werken van Georg Friedrich Händel, Henry Purcell, Johann Sebastian en Johann Bernhard Bach en van de franse componist Michel Corrette. Ook het hoofdorgel is in het concert betrokken.

Niet alleen de omvang, ook de uitvoerende musici zijn in meerdere opzichten opvallend. Het strijkorkest Sarabanda bestaat al meer dan 10 jaar uit een mix van musici met een professionele achtergrond en goede amateurs. Zij specialiseerden zich voornamelijk in barokmuziek en spelen ook op de instrumenten die in die stijlperiode werden gebruikt. Gerben Budding is als musicus een alleskunner. Zijn recente benoeming tot stads- en kerkorganist van de St. Janskerk  in Gouda  bevestigd dat. Hij zal monumentale en, met het orkest,  vederlichte muziek laten horen.

Het concert begint om 16.00 uur. De kerk is al vanaf 14.00 uur voor het publiek open. De toegang is gratis, met een collecte aan de uitgang.

Liefhebbers van klassieke muziek in de Grote Kerk van Vianen kunnen zich ook aanmelden voor de nieuwsbrieven via: muziekpodium@grotekerkvianen.nl.

 

Curricula

SaraBandA is een barok-strijkersensemble. De leden, deels zeer goede amateurs en deels met een professionele achtergrond, spelen op originele barok-instrumenten, of kopiëen daarvan, op darmsnaren, en met barok-strijkstokken. Er wordt zo veel mogelijk van originele uitgaven gespeeld. Het orkest is opgericht in 2007, en speelt onder leiding van Mariëtte Holtrop. Zij heeft zich na haar solistendiploma viool (Utrecht) gespecialiseerd in barokviool bij Sigiswald Kuijken. Zij treedt op met vele barokorkesten in binnen- en buitenland, vaak als solist of concertmeester. SaraBandA speelt muziek uit de vroege en latere barok, en uit de vroeg-klassieke tijd. In de afgelopen jaren heeft het ensemble al vele concerten gegeven, o.a. met een fluitgroep, diverse koren, en diverse solisten, orgel, zang, luit, (blok)fluit, gamba en viool. Enkele hoogtepunten waren een geënsceneerde uitvoering met het Nieuwegeins Kamerkoor van Purcells “Dido and Aeneas”, een groot project met het Magnificat van C.P.E.Bach i.s.m. een koor van het UCK (Utrecht) en medewerking aan een project met “Forum Vocaal”, met aria’s uit Bachcantates.

Gerben Budding (1987) is hoofdorganist van de St. Janskerk te Gouda (Moreau orgel, 1736) en stadsorganist van Gouda. Daarnaast is hij Vesperorganist van de Utrechtse Domkerk.Van september 2009 tot en met juni 2018 was hij hoofdorganist van de Grote Kerk te Gorinchem (Bätz-Witte orgel uit 1853) en Stadsorganist van Gorinchem. Hij geeft regelmatig orgelsoloconcerten in zowel binnen- als buitenland, en won prijzen op diverse orgel- en improvisatieconcoursen. Van zijn orgelspel verschenen meerdere CD’s. Gerben is ook actief als koor- en orkestdirigent en heeft een uitgebreide lespraktijk voor o.a. orgel, piano en directie. Zijn opleiding ontving hij aan het Utrechts Conservatorium, bij onder meer Reitze Smits (orgel, improvisatie), Rob Vermeulen (koordirectie), Mark Lippe en Arnoud Heerings (kerkmuziek). Hij behaalde de diploma’s Bachelor en Master of Music, alsmede het diploma Kerkmusicus I voor orgel en cantoraat. Hij volgde masterclasses en privé-lessen orgel bij o.a. Louis Robilliard (Franck), Martin Haselböck (Bach) en Thierry Escaich (improvisatie). Hij volgde een aantal malen de Kurt Thomascursus voor koordirectie.

Deel dit bericht!

Ga naar de bovenkant