Laden Evenementen

Heaven’s Delight
Muziek doet iets met mensen. Het tilt ze uit boven het alledaagse en brengt ze soms in hogere sferen. Lange tijd werd de heilige Cecilia gezien als degene die deze hemelse kracht van de muziek kon aanwenden. Dit wist ook de dichter W.H. Auden (1907-1973) die een lang gedicht schreef ter ere van deze beschermheilige van de muziek. Benjamin Britten, de eigenzinnige Engelse componist, schreef hier een groot a capella koorwerk op: Hymn to St. Cecilia. Herhaaldelijk klinkt de oproep: Blessed Cecilia, appear in visions to all musicians, appear and inspire!
Vanuit het ontzag voor Cecilia groeide ook de bewondering voor de muziek zélf als fenomeen. Veel muziek is dan ook gecomponeerd om, inderdaad: zichzelf te bezingen. Werken als There is sweet Music van Edward Elgar en O song van Vic Nees bezingen in verheven termen de kracht van muziek.
In Lux Aeterna en Song for Athene proberen de componisten MacMillan en Tavener een brug naar de hemelse heerlijkheid te slaan.
Koorlid Henri Brokaar componeerde voor ‘zijn’ koor twee bij het thema passende werken op teksten van Paul van Ostaijen en Bertus Aafjes: Polonaise en Musicerende Meisjes.
Heaven’s Delight is een programma met warme, klankrijke koormuziek die de luisteraar een stukje hemels genoegen wil bieden.

Deel dit bericht!

Ga naar de bovenkant