PARADE, het Parijs van Erik Satie

Op zaterdagavond 1 oktober presenteert auteur Jan Brokken, in de Grote Kerk van Vianen, zijn verhaal ‘Parade, het Parijs van de componist Erik Satie’. Het is een van de 22 verhalen die hij schreef over wereldsteden, aan de hand van hun beroemde bewoners en hun historie. De muziek van Satie bij de lezing wordt verzorgd door pianist Tobias Borsboom en altsaxofonist Peter Vigh. Aanvang 20:00 uur. Toegang € 10, jeugd € 5.

In Parade, het Parijs van Erik Satie leidt Jan Brokken deze avond de luisteraar door zowel het hedendaags Parijs als het negentiende-eeuwse Parijs van componist Erik Satie, die er woonde in een placard, een ‘kast’ van drie bij drie meter in de wijk Montmartre. Dit reisverhaal over Parijs is ook opgenomen in het boek Stedevaart, waarin Jan Brokken de lezer meeneemt op reis naar 22 steden, aan de hand van eveneens 22 markante persoonlijkheden. De bevlogen vertelkunst van Brokken, zijn nieuwsgierigheid en liefde voor geschiedenis, kunst en cultuur komen hierin tot een warme samenhang. Of je nu reist met een koffer in de hand, vanuit je leunstoel of kerkbank: ‘Parade, het Parijs van Erik Satie’ biedt je een nieuwe, inspirerende blik op zowel de componist als de stad.
Liefhebbers van klassieke muziek in de Grote Kerk van Vianen kunnen zich aanmelden voor de nieuwsbrieven via: muziekpodium@grotekerkvianen.nl.

Reserveren van zitplaatsen is ook mogelijk: muziekpodium@grotekerkvianen.nl

Jan Brokken
Het grootste deel van zijn jeugd bracht Jan Brokken in het Zuid-Hollandse dorp Rhoon door, het decor van De Vergelding en zijn romans De provincie en Mijn kleine waanzin. Hij doorliep de middelbare school in Rotterdam, studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan het Institut d’Etudes Politiques van de universiteit van Bordeaux, Frankrijk.
In 1984 debuteerde Jan Brokken met de roman De provincie. Direct al werd zijn uitzonderlijk verteltalent geprezen. ‘Hier treedt een schrijver aan,’ constateerde Rob Schouten in Trouw, ‘die er geen enkele moeite mee heeft een verhaal tot de laatste pagina spannend te houden.’ De recensent van Vrij Nederland, Frans de Rover, vond De provincie zo beklemmend dat hij zich afvroeg of ‘met dit boek niet een oude schuld wordt ingelost.’
Echt verbazen deed Jan Brokken met zijn eerst gepubliceerde verhalen. In Het laatste oordeel maakt een vader samen met zijn zoon een keuze uit de boeken die hij mag meenemen naar het bejaardentehuis. Uit de veertig strekkende meter boeken moet hij één meter kiezen. Door de boeken die hij uiteindelijk meeneemt ontstaat een portret van de man. Ieder van die boeken vertelt een episode uit zijn leven. Joost Zwagerman nam het verhaal op in zijn in 2004

verschenen bloemlezing van de beste korte verhalen uit de Nederlandse literatuur.
Andere speciale reisedities uit Stedevaart zijn o.a. Berlijn, Bologna, Cagliari, Kyoto, Vilnius en Venetië.
Meer informatie op de site www.janbrokken.nl

Tobias Borsboom, de pianist met ‘een juweel van een toucher’ (Trouw), speelt als winnaar van de Dutch Classical Talent Award sinds 2015 in de concertzalen van Nederland. Tezamen met violist won Piotr Jasiurkowski won hij tevens de Dutch Classical Talent-publieksprijs. Ook toerde hij als solist in Gershwins Pianoconcert in F met het Nederlands Studenten Orkest, en met zijn soloprogramma Wanderer in binnen- en buitenland. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek en zijn debuutalbum Wanderer (Label 7 Mountain Records, 2017) en zijn cd met Pan van Vítězslav Novák (Pianoclassics, 2021) is met veel lof in de pers en media onthaald.
Meer informatie op de site www.tobiasborsboom.nl

Peter Vigh studeerde compositie bij docenten Klaas de Vries, Fabio Nieder en Willem Jeths, en saxofoon bij Arno Bornkamp in Amsterdam en bij Jean-Denis Michat in Lyon. In Berlijn studeerde hij kamermuziek bij het Artemis Quartett en voltooide hij de master aan het Conservatorium van Amsterdam cum laude. Peter is een klassieke saxofonist en componist. Hij is huis arrangeur van het Berlage Saxofoon Kwartet en componeerde een verscheidenheid aan composities voor toonaangevende musici.
Meer informatie op de site www.petervigh.nl