Grote Kerk vanaf de stadswal
Begin woensdag, 20 september 2017
Hoofdmenu
Begin
Protestantse Gemeente
Stichting Kunst en Cultuur
Werkgroep Kerk en Kunst
Klokkenluidersgilde
Geschiedenis
Grafmonument
Blog restauratie
Hoofdorgel
Kabinetorgel
Kistorgel
Kerkregisters
Links
Contact
Route
Zoeken
Blog 3 - De verfhuid van de rest van de overhuiving PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Pier Terwen   
Na de funeraire beschildering binnen de overhuiving, kreeg ook de rest van de kleur op de houten constructie een behandeling. De restauratoren Crèvecoeur en Scholten vertellen hierover:
“Al bij het eerste onderzoek van het grafmonument was opgevallen dat delen van de dragende kolommen van de overhuiving en de brede, in houtimitatie beschilderde, kroonlijst erg dof waren en er ‘versleten’ uitzagen. Het bleek geen stof of vuil te zijn, maar een sterk verweerde verfhuid. Heel fijne craquelé in het oppervlak van de verf en een min of meer verpoederde toplaag ‘vertelden’ het verhaal van een verflaag waarin het bindmiddel, een mengeling van hars en drogende olie, zo ver was doorgedroogd dat van de oorspronkelijke taaiheid en glans vrijwel niets meer was overgebleven. In feite keken we naar de gevolgen van een volstrekt natuurlijk afbraakproces, maar het is ook goed mogelijk dat ook schoonmaakbeurten in het verleden dat proces hebben versneld.

In overleg met het restauratie begeleidingteam is besloten er enkele proefjes aan te wijden om de oorspronkelijke bescheiden glans en kleur terug te brengen. Door een aantal maak een sterk verdunde dammarvernis op te brengen, lukte het om het effect van grauwsluier weg te nemen en de kleuren weer te regenereren. Door na droging van de dammarvernis, die voor een groot deel in de poederachtige toplaag was getrokken, met een zachte doek op te wrijven, ontstond weer de fraaie diepe glans die de kleur oorspronkelijk gehad zal hebben.

De donkere, beschilderde achtergrond van de timpanen was op dezelfde manier vergrijsd en ook hier kon een grote verbetering bereikt worden door de milde impregnatie met de dammarvernis”. Het gehele werk aan het hout is nog niet gereed want in feite wordt er langzaam naar beneden toe gewerkt en van binnen naar buiten. Daardoor zijn dus nu zijn eerst de restauratoren van het stenen monument zelf aan de beurt (zie volgende blog). Wanneer die hun werkzaamheden afgerond zullen hebben, zullen tot slot de nog niet gereed zijnde houten delen worden behandeld. Het zal blijken dat daar meer en ook ander werk te doen is, omdat dat het gedeelte van de houten constructie is waar ook de hand van de bezoeker slijtage en schade heeft veroorzaakt.

Image

Image

Image

Image

 
< Vorige   Volgende >