Grote Kerk vanaf de stadswal
Begin woensdag, 20 september 2017
Hoofdmenu
Begin
Protestantse Gemeente
Stichting Kunst en Cultuur
Werkgroep Kerk en Kunst
Klokkenluidersgilde
Geschiedenis
Grafmonument
Blog restauratie
Hoofdorgel
Kabinetorgel
Kistorgel
Kerkregisters
Links
Contact
Route
Zoeken
Blog 2 - De behandeling van de ‘hemel’ boven de ligbeelden PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Pier Terwen   
Na het opbouwen van de steiger rond het monument en het aanbrengen van een degelijke werkvloer over de ligbeelden, kon de binnenkant van de overhuiving of baldakijn eindelijk goed worden geďnspecteerd. Aan deze onderkant van de baldakijn zijn de binten van de kap zichtbaar. Waar deze op het hoogste punt samenkomen, is een versiering bestaande uit een in hout gesneden schedeltje aangebracht. De beschildering van de binnenkant van het baldakijn vertoonde technische problemen: opennaden, afbladdering van verf en blaasvorming.
Voor de beschildering van het gehele baldakijn zijn twee specialisten in het project betrokken, Leo Scholten en Rob Crčvecoeur. Zij hebben door middel van hun lange ervaring met schilderingen na het nodige onderzoek en proefnemingen voorstellen tot de conservering en restauratie van de decoratie gedaan. Na hun research geven zij de volgende toelichting op de situatie:

“Het baldakijn is aan de binnenkant eerst beplakt met een fijn linnen dat vervolgens is beschilderd. Het linnen is waarschijnlijk aangebracht om de kieren en naden tussen de planken aan het oog te onttrekken. De schildering vertoont een funeraire decoratie van beenderen en doodshoofden.
Een houtconstructie ‘werkt’ altijd en daardoor is het fijne linnen in de loop van de eeuwen door van het krimpen van de onderlinge planken op diverse plaatsen gescheurd. Dit was nog niet het enige probleem. Ook de destijds gebruikte olieverf is in de loop der tijd steeds harder geworden en bleek op veel plaatsen los te zijn gekomen. Gelukkig ‘hingen’ op de meeste plaatsen de verfschollen nog nčt vast, maar vooral langs de scheuren in het linnen, waar de meeste deformatie had plaatsgevonden, was hierdoor veel verlies van verf ontstaan. Een derde probleem was het loslaten van het doek van de houten ondergrond wat zich openbaarde in de vorm van blazen.
Ook hiervoor diende een oplossing gevonden te worden omdat dit fenomeen de bedoelde esthetische waarde negatief beďnvloedde.
Ofschoon de genoemde blaasvorming aanvankelijk werkelijk zorgen baarde, realiseerden we ons dat de speciale eigenschappen van olieverf en de beenderlijm, die was gebruikt voor het aanbrengen van het linnen, mogelijkheden in zich verborg. Beide materialen worden namelijk bij milde verwarming een weinig flexibel waardoor de blaasvorming wat kan worden teruggedrongen. Door lichte verwarming met een thermostatisch nauwkeurig regelbaar mini-‘strijkboutje’ (ook wel hot spatula genoemd) en een hittebestendige, kleefvrije folie tussen het warme boutje en de verf, kond het losgekomen beschilderde doek voldoende zacht konden worden gemaakt en teruggedrukt tot op het hout. Door de verwarming iets langer vol te houden en het boutje, zonder bewegen aan te drukken, krijgt ook de beenderlijm weer een zekere kleefkracht op het hout. Het is in wezen geen moeilijk werk, maar vraagt fijngevoeligheid in het aanvoelen van de juiste druk en het tempo. Waar nodig is een speciaal impregnatiemateriaal gebruikt voor het versterken van de vereiste kleefkracht. Vervolgens kon het aanhangend vuil worden verwijderd met een mild reinigingsmiddel. De openstaande naden zijn afgedicht met heel smalle strookjes moerbeipapier (een Japanse papiersoort) met een retouche. De visuele beleving van het eerder zo zorgelijk uitziende baldakijn is nu weer hersteld”.

In de volgende blog zullen de restauratoren een en ander toelichten op het herstellen van het uiterlijk van de verf op de rest van de houten ombouw.

ImageDe methode: met een warme spatel wordt de verflaag en de textiel teruggedrukt tot op het hout. Tussen het boutje en de verf wordt een transparant folie gebruikt dat ervoor zorgt dat de bout niet aan de verf kleeft.
 
< Vorige   Volgende >