Grote Kerk vanaf de stadswal
Begin woensdag, 20 september 2017
Hoofdmenu
Begin
Protestantse Gemeente
Stichting Kunst en Cultuur
Werkgroep Kerk en Kunst
Klokkenluidersgilde
Geschiedenis
Grafmonument
Blog restauratie
Hoofdorgel
Kabinetorgel
Kistorgel
Kerkregisters
Links
Contact
Route
Zoeken
Blog 1 - Restauratie grafmonument van Brederode te Vianen PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Pier Terwen   

Op 8 mei 2014 was het dan zo ver: na jaren van voorbereidingen werd het startsignaal gegeven voor de restauratie van het zestiende eeuwse grafmonument voor Reinoud III van Brederode en Phillippote de la Marck in de Grote Kerk te Vianen. Het betrof een bescheiden plechtigheid waarbij betrokkenen die een bijdrage aan de voorbereidingen hadden verricht waren uitgenodigd: de Provincie Utrecht, de Gemeente Vianen, het Kerkbestuur van de Nederlands Hervormde Kerk te Vianen, restauratiearchitect Cor Bouwstra en diens adviseur (ondergetekende), de restauratoren Scholten, Crčvecoeur, van Rossem, Wuijten en overige betrokkenen van het eerste uur.

Het monument bestaat uit een graftombe die behoort tot het type van de dubbeldekkersgraven: tombes waar op twee niveaus beeldhouwkunst is aangebracht. In het geval van Vianen is dat bovenop de beeltenissen van de overledenen en daaronder een zogenaamde ‘transi-macabre’, een menselijk lichaam in ontbinding. Rond het monument is een later aangebracht houten overhuiving dat beschilderd is met funeraire motieven. Monument en overhuiving zijn sterk aan restauratie toe.

Om met de restauratie te kunnen starten zijn eerst voorbereidingen getroffen in de vorm van het verrichten van onderzoeken om de schade en problematiek tot herstel te definiëren, een plan van aanpak te formuleren en een aanvang te maken voor de financiering van het project. Ook zijn restauratoren geselecteerd voor de zeer specialistische werkzaamheden.

De restauratie van het grafmonument is de eerste fase van het totale project. Tot het project behoort ook het stenen retabel dat aan het voeteneind van het monument staat. De conditie van dit object is uitermate slecht en het is dringend aan conservering toe. Omwille van de planning is het monument voorzien van beschermende betimmeringen, zijn enkele beelden van engelen afgenomen en is een werkvloer boven de ligbeelden gebouwd zodat er aan de binnenkant van het de overhuiving kan worden gewerkt. Ik zal hier in een volgende blog meer over schrijven. Voor geďnteresseerden zal er op woensdagen van 15.30 en 16.30 uur een toelichting op de voortgang van de werkzaamheden gehouden worden door de restauratoren.

P. Terwen, restauratieadviseur

Overzicht van het monument kort voor de aanvang van de restauratie.
Overzicht van het monument kort voor de aanvang van de restauratie.

Als voorbereiding voor de restauratie wordt een werkvloer gemaakt boven de ligbeelden. Het eerste deel van de restauratie zal namelijk de binnenkant van het baldakijn betreffen.
Als voorbereiding voor de restauratie wordt een werkvloer gemaakt boven de ligbeelden. Het eerste deel van de restauratie zal namelijk de binnenkant van het baldakijn betreffen.
 
< Vorige   Volgende >