Grote Kerk vanaf de stadswal
Begin woensdag, 20 september 2017
Hoofdmenu
Begin
Protestantse Gemeente
Stichting Kunst en Cultuur
Werkgroep Kerk en Kunst
Klokkenluidersgilde
Geschiedenis
Grafmonument
Blog restauratie
Hoofdorgel
Kabinetorgel
Kistorgel
Kerkregisters
Links
Contact
Route
Zoeken
Opening tentoonstelling De Grote Kerk, 750 jaar centrum van Vianen PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Alice Planje   
ImageIn 2010 bestond Vianen 750 jaar. Dit werd ook gevierd in de Grote Kerk. Zaterdag 29 mei 2010 is de tentoonstelling ”De Grote Kerk, 750 jaar centrum van Vianen” geopend door mevrouw D. Koreman, burgemeester van Vianen in de Grote Kerk. De heer P.A.C. Beelaerts van Blokland, oud-burgemeester van Vianen en oud-commissaris van de Koningin van de provincie Utrecht heeft een inleiding houden over Vianen vrijstad en vrijheid.
De aanleiding voor deze tentoonstelling is de viering van 750 jaar Vianen. Maar ook na 2010 zal het grootkoor van de Grote Kerk ingericht blijven als tentoonstellingsruimte voor de geschiedenis van deze kerk.

De Grote Kerk is gebouwd door het geslacht Brederode als gebouw voor de eredienst in Vianen en ter illustratie van de grootsheid van hun macht. In de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan een aantal belangrijke Brederodes zoals Reinoud II en zijn kleinzoon Reinoud III, beiden Ridder in de Orde van het Gulden Vlies en beiden herbouwer van de kerk na een grote brand. Belangrijk is de rol van Hendrik van Brederode, de Grote Geus, die samen met Lodewijk van Nassau en Willem van Oranje de aanloop naar de 80-jarige oorlog in Vianen vorm gaf. Laatstgenoemden waren ook regelmatige bezoekers van deze kerk.

Net als Vianen heeft de Grote Kerk een bewogen geschiedenis achter de rug. Een geschiedenis die begon met een kapelletje op de plaats waar nu de kerk staat; een geschiedenis van bouw, brand, wederopbouw, verval en vele restauraties. De geschiedenis van het gebouw is nog niet tot stilstand gekomen. De Grote Kerk is een rijksmonument, maar beslist geen museum waar men alleen maar voorwerpen uit het verleden kan bezichtigen.

 
< Vorige